Politicieni, acționați!

Grupul de experți creat de ONU pentru evaluarea efectelor produse de schimbările climatice (IPCC – Grupul interguvernamental privind schimbările climatice) a publicat cel mai amplu raport de specialitate din istorie, denumit sugestiv „Cod roșu pentru umanitate”.

Mesajul transmis de către oamenii de știință este clar: oamenii sunt “fără echivoc” responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm. S-au produs schimbări rapide și pe scară largă la nivelul atmosferei, oceanelor, criosferei (zonele înghețate ale globului) și biosferei. Temperatura la nivel global a crescut puternic de la precedentul raport de evaluare (WG1/AR5), ultimii cinci ani (2016-2020) fiind cei mai fierbinți înregistrați, cel puțin din 1850 încoace.

Greenpeace a realizat o scurtă analiză a raportului IPCC, scoțând în evidență principalele concluzii și o serie de recomandări cu ce trebuie făcut pentru a stopa criza climatica.

CITEȘTE ANALIZA RAPORTUL IPCC!

Veștile sunt proaste. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și incendiile din această vară, vor fi din ce în ce mai frecvente și mai intense, acest fapt datorându-se emisiilor de gaze cu efect de seră pe care le-am tot pompat în atmosferă.

Concentrația de CO2 atmosferic (410 ppm) nu a mai fost atât de mare de cel puțin 2 milioane de ani. Lumea se va încălzi și mai mult până în 2050, indiferent de măsurile pe care le vom lua, amplificând efectele fenomenelor meteo extreme. Nivelul mărilor va continua să crească, ghețarii din Antarctica se vor topi, iar valurile de căldură extremă vor deveni “normalitate”. Citește analiza raportului IPCC!