Scurgeri de gaz metan fosil au fost expuse în România folosind o cameră specială cu infraroșu capabilă să detecteze gazul. Fumul invizibil de metan scapă din câmpuri petroliere, conducte de transport, recipiente de depozitare ruginite și chiar din puțuri de extracție lângă un loc de joacă pentru copii în orașul Câmpina, județul Prahova. Pe termen scurt, emisiile de metan sunt de 80 de ori mai dăunătoare climei decât cele de CO2, dar aceste emisii nu sunt detectate. Majoritatea țărilor nu au reglementări pentru a măsura emisiile sau a le reduce.

Scurgerile de gaz metan fosil au fost detectate de James Turitto de la organizația Clean Air Task Force. De-a lungul anului 2020, organizația a prezentat zeci de videoclipuri din Italia, Ungaria, Germania și Austria. Acum, vedem și mai multe dovezi ale poluării cu metan scurs și evacuat în UE, de data aceasta din România, cel mai mare producător de gaze fosile din Europa de Est.

Scurgerile au apărut și în apropierea cartierelor rezidențiale. În orașul Campina, la 100 de km nord de București, camera a surprins gaze care se ridicau din două puțuri de exploatare lângă un loc de joacă pentru copii. Gaze asociate cu producția de petrol și gaze, cum ar fi hidrogenul sulfurat sau benzenul, pot avea efecte periculoase asupra sănătății.

Majoritatea siturilor în care organizația Clean Air Task Force a detectat metan sunt deținute de OMV Petrom SA. Filmările arată o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. Alte videoclipuri înfățișează rezervoare de stocare ruginite, cu găuri prin care gazele pot scăpa. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că a început să investigheze locațiile evidențiate de filmări și că va lua măsurile adecvate.

Au fost descoperite scurgeri de metan, de asemenea, la site-urile operate de companii precum Transgaz SA Medias, Oscar Downstream Srl, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești. Conpet a declarat că la testarea lor nu a fost identificată nicio degajare de metan care să depășească limitele legale.

Amromco a spus că metanul nu provine din instalația sa de gaze, pe baza coordonatelor GPS furnizate de Clean Air Task Force. Transgaz a spus că nu a putut răspunde imediat la întrebări despre scurgeri din cauza complexității informațiilor. Oscar Downstream nu a răspuns. Agenția de protecție a mediului din România a adresat întrebări către companii.

Lanțul de aprovizionare cu gaz metan are implicații grave asupra mediului și societății, de la poluarea localizată a aerului și a apei în zonele de extracție și comprimare, la alimentarea schimbărilor climatice globale prin pierderile de metan sau prin emisiile de CO2 generate de arderea gazelor fosile.

Având în vedere țintele Acordului de la Paris și obiective ambițioasele de decarbonare pe termen lung stabilite de Pactul Ecologic European (European Green Deal), care prevăd atingerea neutralității climatice la nivelul Uniunii Europene până în 2050, gazele fosile trebuie să fie eliminate treptat în următorii ani.