Budapest, 2021. június 14. –  Greenpeace-aktivisták békés akció keretében léptek fel a Fertő tavon védett fecskéink érdekében, amelyek pár éven belül eltűnhetnek Magyarországról. Az akcióról készült videóban látható, ahogy az aktivisták Udvaros Dorottyával együtt eltávolítják azt a műanyag rácsozatot, amelyet a Fertő tavi luxusberuházás emberei szereltek fel a cölöpházak alatti molóra, hogy megakadályozzák a fecskék fészkelését.  A már lakott fecskefészkek eltávolítása bűncselekménynek számít, a rácsozat felszerelése a fészekrakást akadályozta. A Greenpeace Magyarország a luxusberuházás azonnali leállítását és közös természeti értékeink védelmét követeli a kormánytól.

„Büszke vagyok arra, hogy az aktivistákkal együtt fel tudtunk lépni fecskéink védelmében. Felfoghatatlan és mélyen erkölcstelen, hogy az ökológiai és klímaválság kellős közepén ma még bárkinek Magyarországon eszébe jut a természetet pusztítani. A helyzetet csak még elkeserítőbbé teszi, hogy ezt maga a magyar állam teszi. Elherdálja közös természeti értékeinket, tönkreteszi veszélyeztetett fecskéink szaporodási lehetőségeit egy kevesek érdekét szolgáló luxusberuházás érdekében, közpénzen. Milyen jövőt hagyunk így hátra gyerekeinknek, unokáinknak? Nem csak természetvédőként, de anyaként és nagymamaként is felelőtlen és mélyen elítélendő cselekedetnek tartom mindezt” – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője.

Greenpeace-aktivisták a védett és súlyosan veszélyeztetett fecskék fészkelését megakadályozni hivatott, félrevezetően „madárvédő hálónak” nevezett rácsozatot távolítottak el a még el nem bontott Fertő tavi cölöpházakról június 10-én. Az aktivisták békés akciója ezen a videón nézhető meg

A fecskék több mint 8000 kilométert repülnek míg hazatérnek, hogy Magyarországon fészkelni tudjanak. Az emberi tevékenység miatt számuk sajnos sokkolóan lecsökkent az elmúlt időszakban. Becslések szerint 5 éven belül eltűnhetnek hazánkból. 

A Fertó tavon élő és fészkelő füsti fecske és molnárfecske természetvédelmi értéke 50 000 forint, így egyetlen 3-5 tojásos, vagy már fiókás fészek leverése is bűncselekménynek minősülhet, és akár negyedmillió forint kártérítést is vonhat maga után. 

Jelenleg a fecskék épp költési időszakban vannak, és ha sikerülne költeniük a házakon vagy a mólok alatt, a beruházó útjában álló házakat a fiókák kirepüléséig nem lehetne lebontani. 

A Fertő tó többszörös védelem alatt álló terület. Nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO-világörökségi terület is. Hogy milyen kiemelt értéket képvisel világörökségi szempontból, azt az is alátámasztja, hogy Európának és Észak-Amerikának összesen csak 11 olyan területe nyert felvételt arra a világörökségi listára, ahol a kulturális és természeti értékeket együttesen vizsgálták, és ezek tökéletes összhangját kívánták globális értékként megvédeni ezzel a címmel. A Fertő tó ezen 11 terület közül az egyik. 

A beruházás számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait. 

A 60 hektáros megalomán beruházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban. 

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított magyar nyelvű petíciót eddig mintegy tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A Fridays for Future Magyarország, a Fertő tó barátai és a Nagy Tavak Koalíció június 18-ra tüntetést szervez a Fertő tó védelmében.

A június 10-i akcióról fotók ezen, szabadon felhasználható vágóképek pedig ezen a linken érhetőek el. A videó itt látható.

Korábbi sajtóközlemények a témában: