Είσαι μια εταιρεία πετρελαίων. Κάποτε αυτό ήταν συνώνυμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας (συνήθως καλά αμειβόμενων), της ενεργειακής ασφάλειας και της βιομηχανικής προόδου. Όχι πια! Εδώ και χρόνια η επιστήμη και η κοινωνία έχουν κάνει άλματα και γνωρίζουν ότι το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν θέση στο αύριο. Η κοινωνία, με δυσκολία, προσπαθεί να χωνέψει τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν (πολλές αφορούν και την καθημερινότητά μας) μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια για να έχουμε ελπίδες να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης (αποτέλεσμα της απουσίας των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών για δεκαετίες).

Μυρίζοντας αυτή τη στροφή, αποφασίζεις να δείξεις στην κοινωνία το “καλό” σου πρόσωπο. Χτίζεις ολόκληρο πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης, βάζεις στόχους και βελτιώνεσαι σιγά-σιγά, κάθε χρόνο. Χωρίς όμως να αλλάξεις το business plan, χωρίς να αμφισβητήσεις το κύριο αντικείμενο ενασχόλησής σου. Επιλέγεις λοιπόν να κάνεις ανακύκλωση χαρτιού, να μειώσεις τις διαρροές των δεξαμενών σου, να επενδύσεις και σε καθαρή ενέργεια, αλλά δεν αμφισβητείς το core business σου. Απλώς βελτιώνεις το προφίλ σου.

Ορέγεσαι μεγαλεία από το παρελθόν σε έναν ενεργειακό κόσμο που αλλάζει και συμμετέχεις σε διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων αερίου-πετρελαίου στην Ελλάδα. Τι κι αν βρισκόμαστε μετά τη Συνθήκη των Παρισίων, η οποία θέτει σαφή χρονοδιαγράμματα για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα; Τι κι αν ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει με σαφήνεια ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ανθρωπότητα σε εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων αερίου, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης; Εσύ αταλάντευτος συνεχίζεις το πρόγραμμα και τα σχέδια για εξορύξεις αερίου, ενώ συνεχίζεις μέσα από τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας …την ανακύκλωση χαρτιού.

Η περίφημη έρευνα για κοιτάσματα αερίου, στον θαλάσσιο χώρο, βασικά περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο σκάφος που έχει ξεδιπλώσει πίσω του καλώδια μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, στα οποία είναι προσαρμοσμένα μικρά κανόνια αέρα που προκαλούν εκρήξεις ανα 12 δευτερόλεπτα. Οχι, δεν ειναι στρακαστρούκες. Είναι εκκωφαντικές, επαναλαμβανόμενες εκρήξεις, που τα υδρόφωνα καταγράφουν πολλές δεκάδες μίλια μακριά, που δημιουργούν ωστικά κύματα, που κάνουν κολυμβητές και ψαροντουφεκάδες να βγαίνουν έντρομοι από τη θάλασσα, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στα ηχοβολιστικά συστήματα των κητωδών (δελφίνια, φάλαινες, κοκ).

Θυμόσαστε τον “Σωτήρη”; Θυμόσαστε τον ζιφιό που ξεβράστηκε κάπου στον Άλιμο και τελικά κατέληξε κάπου στη Σαλαμίνα, αφού πρώτα συγκίνησε το πανελλήνιο; Ε λοιπόν, τρεις ζιφιοί ξεβράστηκαν σε παραλίες της Κέρκυρας την ίδια στιγμή που διενεργούνταν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή, που πραγματοποιεί το πλοιο SW Cook, για λογαριασμό της …εταιρείας στο Ιόνιο πέλαγος. Τυχαίο;

Μετά από κινητοποιήσεις πολιτών, επιστημόνων, φορέων και οργανώσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε την προσωρινή παύση των “ερευνών”. Εσύ ως εταιρεία σιωπάς (ενώ πιθανότατα συνεχίζεις τα προγράμματα ανακύκλωσης, ίσως και την ενίσχυση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μαζί με τη δωρεά πετρελαίου θέρμανσης σε επιλεγμένα σχολεία) και …ξαναρχίζεις τις έρευνες. Ναι, το SW Cook συνέχιζε και όργωνε το Ιόνιο και συνέχιζε τις εκκωφαντικές εκρήξεις ανα 12 δευτερόλεπτα μέχρι τις 4 Μαρτίου, ενώ ο υφυπουργός περιβάλλοντος στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, βεβαίωνε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες (ας τον ενημερώσει κάποιος από την εταιρεία παρακαλώ).

Δεν ξέρω αν θα επιλέξεις, ως εταιρεία, να ενισχύσεις το έργο των φορέων διάσωσης των ανά την Ελλάδα “Σωτήρηδων”. Ξέρω με σιγουριά ότι αυτή σου η στάση αποτελεί βιβλιογραφική αναφορά του όρου “Πράσινο Ξέπλυμα”, της προσπάθειας δηλαδή να καλύψεις με πράσινη επικάλυψη τις πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η δράση/λειτουργία σου. Ξέρω επίσης ότι, σε έναν κανονικό κόσμο, η συγκεκριμένη ενέργεια θα έπρεπε να αποτελεί την ντροπή και την αισχύνη κάθε σοβαρού προγράμματος εταιρικής ευθύνης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Σε έναν κόσμο ειλικρίνειας, η εταιρεία θα διεκδικούσε με αξιώσεις το “χρυσό βραβείο” περιβαλλοντικής υποκρισίας και ανευθυνότητας.

Δικό σας.

ΥΓ. Οποιαδήποτε ομοιότητα της εταιρείας με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Απαγόρευση διαφημίσεων των ορυκτών καυσίμων

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Πάτα εδώ